Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας


Το 1996 ο Δήμος Σερρών ίδρυσε το κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σερρών ανέλαβε τη συγκέντρωση των εκθεμάτων του φυτικού και του ζωικού βασιλείου. Το Κέντρο Προστασίας μετεξελίχθηκε σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2007 σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο ιδιοκτησίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών.
Σκοπός της λειτουργίας του μουσείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η συνεργασία με συλλόγους, φορείς, και την εκπαίδευση για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.
Τα εκθέματα είναι χωρισμένα σύμφωνα με τις κατηγορίες σε ζώα, πουλιά, φυτά, έντομα και πετρώματα. Η έκθεση για τα έντομα περιλαμβάνει το σύνολο των εντόμων της μέρας και της νύχτας που απαντώνται στο νομό Σερρών, όπως τα κουνούπια, τη λιβελούλα, το νεχρόπτερο, το αλογάκι της Παναγίας, τις ακρίδες, το χμενόπτερο και την ψαλίδα.
Το μουσείο διαθέτει και εκθέτει πολλά ορυκτά και πετρώματα που αποτελούν δωρεά της Ένωσης Φυσικών, από την Ελλάδα και από άλλες χώρες. Μεταξύ άλλων βλέπει κανείς σιδηροπερίτη (Χαλκιδικής), οψιδιανό (Μήλου), αζουρίτη-μαλαχία (Λαυρίου), χαλαζία (Βραζιλίας), μαγνητίτη, ασβεστίτη, είδη μαρμάρων, κι αμέθυστο.
Όμως τα περισσότερα εκθέματα αφορούν τη βλάστηση, τα ζώα και τα πουλιά του νομού Σερρών, κυρίως των περιοχών Κερκίνης και Στρυμώνα. Στην ενότητα λίμνη Κερκίνη εκτίθενται ο κορμοράνος, η αλκυόνη, το κιρκίρι, η λαγγόνα, οι ερωδιοί. Στην αντίστοιχη ενότητα του Στρυμώνα βλέπει κανείς τη βίδρα, το νερόφιδο, την πάπια καπακλί, τον πελαργό, το μελισσοφάγο, το αηδόνι, τη χαλκοκουρούνα, το διπλοσάινο, τα μπεκατσίνια. Στην ενότητα κάμπος-χωράφια εκτίθεται η σταχτοκουρούνα, το κοράκι, η καρακάξα, ο τσαλαπετεινός, ο φασιανός, η καλημάνα, ο νανόμπουφος, τα ορτύκια, ο τυφλίτης και η πέρδικα. Στην ενότητα βουνό-κορφοβούνι δεσπόζουν ο λύκος, ο κόρακας, η αετογερακίνα, η νησιώτικη πέρδικα, στην ενότητα δάσος η αλεπού, ο δρυοκολάπτης, ο σκαντζόχοιρος, το βραχοκούναβο, η καλιμάνα, ο τσαλαπετεινός, ο ασβός, οι σταυραετοί. Τέλος στην ενότητα θάλασσα θαυμάζει κανείς την τουρλίδα, τον ασημόγλαρο, τον στρειδοφάγο, τον καρατζά, το λαμπροβούτι, τη βαρβάρα, το θαλασσοκόρακα.
Το μουσείο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα. Μετέχει στο πρόγραμμα Καλλιστώ και στο φορέα Αστροπύλη.

1 σχόλιο: